гр. София, бул. "Драган Цанков" 12-16,ет. 1, офис 5

 0899942434    bbars.info@gmail.com



ОСМИ ГОДИШНИ НАГРАДИ „ ПРИНОС В ПЪТНАТА БЕЗОПАСНОСТ“ 2017г.

 

За осма поредна година Българската браншова асоциация Пътна безопасност връчи наградите "Принос в пътната безопасност".


Обмисляме мерки за промяна в методиката на обучение на кандидатите за водачи и използването на диференциран подход при определяне на часовете за кормуване. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов, по време на официалната церемония на Годишните награди за принос в пътната безопасност, където връчи отличието в раздел "Медии" на предаването "Хора, пътища, автомобили" на БНР. Ангел Попов заяви, че държавата полага неимоверни усилия за справянето с проблемите на пътната безопасност. По думите му, безопасността на движението е национална кауза и без активната позиция на медиите тя не може да се реализира успешно. Той допълни, че с бранша се обсъждат варианти за въвеждане на електронна система за контрол на обучението по практика, с която ще се следят с точност часовете по кормуване. Така ще се намали административната тежест от попълването на документи и ще се ограничи сивия сектор, каза още заместник-министър Попов.


Светослав Глосов, член на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" съобщи, че през 2017 г. АПИ отпуска 20 милиона лева за пътна безопасност.

Алекси Кесяков, секретар на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, припомни заключителните слова на шведската "Визия 0" за жертвите от пътно-транспортни произшествия: "Между раждането и смъртта човекът разполага с живот на земята. Първите две не са в негова власт, но как да изживее живота си до голяма степен зависи от него." Затова, каза още Алекси Кесяков, нека учим децата си на правилата на движение по пътищата, да мислим как ние управляваме автомобила си, администрациите да се грижат за пътищата и активите, за които отговарят, да се дават пари за наука, за да е по-безопасна инфраструктурата, да работим така, че човекът да бъда в центъра на постигнатото, да знаем, че каквато и грешка да е направил човекът, той не заслужава смърт...

В категорията "Институция, допринесла най-много за пътната безопасност" призът взе Министерството на вътрешните работи. Наградата връчи председателят на ББАПБ Николай Иванов, получи я началникът на "Пътна полиция" комисар Бойко Рановски. Мотивите за наградата са: провежданата политика за ограничаване на пътнотранспортните произшествия.

Вторите връчени награди бяха в категорията "Представител на държавната администрация". Призове получиха Здравко Димитров, областен управител на област Пловдив, и инж. Веселин Димитров, директор на "Института за пътища и мостове".

 

Здравко Димитров получи наградата от Алекси Кесяков и беше отличен за активната работа по инфраструктурните проекти и инициативи, свързани с пътната безопасност. Областният управител благодари за приза и заяви, че тази награда е голяма отговорност, защото задължава целия екип на Областна администрация – Пловдив да работи все по-успешно в борбата с пътнотранспортните произшествия. "Всички ние сме отговорни за намаляване на жертвите при пътнотранспортни произшествия и пътния травматизъм. Отговорността ни е споделена. За съжаление, в последно време сме свидетели на война по пътищата, която е съпътствана с отнемането на човешки живот. За това нашата отговорност става още по-голяма, каза Здравко Димитров. Искам да благодаря и на екипа на Областна администрация – Пловдив, защото те стоят твърдо зад мерките и инициативите, които предприемаме и се надяваме, че резултатите ще станат видими с реализирането на проектите по реконструкцията на Асеновградско и Околовръстното шосе на Пловдив".

Инж. Веселин Димитров получи приза за водещата роля на Института по пътища и мостове. Самият инж. Веселин Димитров е ръководил редица инициативи: за превантивни ремонти на пътни съоръжения, за обезопасяване на колоните в средните разделителни ивици на автомагистралите, внедряване на нови пластици, спазване на нормативни актове за безопасност на движението. Инж. Димитров призова да се спазват нормативните документи, за се пази човешкият живот, и изброи хората в института, които работят съвестно по своите теми, за да се осигурят безопасни условия от гледна точка на пътната инфраструктура.

   

В категорията "Представител на местната власт" призът беше предназначен за кмета на град Плавен Георг Спартански. Получи го Стефан Милев, заместник кмет, от Георги Тодоров, заместник-министър на транспорта в два кабинета. Плевен проведе обществена поръчка за 4-годишен търг за пътна маркировка и пътни знаци, в който бяха заложени най-високи критерии за избор на материали, машини и технологии. За първи път в Плевен бяха въведени двукомпонентни студени пластици за пътна маркировка. Плевен е вторият град след София, където пешеходните пътеки са изпълнени изцяло от студен пластик, а осевите линии – със студен шприц пластик.

   

Предаването "Хора, пътища, автомобили" на Българското национално радио беше отличено в категорията "Медии". То допринася за повишаване на информираността на гражданите по отношение на опасностите в движението по пътищата. Приза получиха водещите Кръстина Иванова и Петър Ненов. Кристина Иванова призова да се научим да спазваме закона – това, за което апелира и в предването "Хора, пътища, автомобили".

   

Светла Несторова взе наградата в категорията "Представител на неправителствена организация с обществен принос в пътната безопасност за 2017 г." за въздействието чрез застрахователните механизми върху дисциплината на водачите, като така се намалят тежките катастрофи, и за организиране на конференцията по безопасност "Мирен договор по българските пътища".

   

В категорията "Изявен специалист" бяха връчени три награди. За проектант приза взе инж. Калин Калчев ("Алве консулт"). През 2017 г. е ръководил и участвал в проектирането на лот 3.1 "Благоевград – Крупник" на АМ "Струма", като проектът получи висока оценка от гледна точка на пътната безопасност; ул. "Крайезерна" в Бургас, с която се реши проблемът за по-безопасното преминаване на тежкотоварния транспорт през града. Наградата връчи Иван Иванов.

   

В същата категория, но за одитор по пътна безопасност приз взе инж. Десислава Станчева ("Трансконсулт 22") за одит на път I-1 "Димово – Бела – Ружинци" от км 3.757 до км 39.480 и от км 39.480 до км 61.750. Наградата връчи проф. инж. Румен Миланов.

   

Третата награда в категорията "Изявен специалист" – за надзор, отиде при инж. Николай Костурков с мотива, че инж. Костурков има значим принос за увеличавене на безопасността на движението по пътищата в нашата страна. Наградата връчи Светослав Глосов.

   

В категорията "Иновативен принос и въвеждане на добри практики, свързани с пътната безопасност" награда получи EuroRAP за разработването и внедряването на метода за оценка на пътищата и работа с ViDA софтуеър. В България в рамките на проекта SENSoR на ЕuroRAP са оценени 641 км пътища, част от трансевропейската пътна мрежа. Въпреки че това са едва 3.2% от националните ни пътища, това е похвално начало за управлението на пътната безопасност. Наградата връчи Николай Иванов, който похвали метода на оценка и отчете, че не е скъп и може да бъде приложен и в бъдеще. Приза получи Милан Божич.

   

За "Цялостен принос в областта на пътната безопасност" награда взе Симеон Симов, секретар на Съвета по безоасност на движението на децата в София към Столична община. Приза връчи заместник- кметът по транспорт и комуникации Евгени Крусев.


Церемонията се състоя в столичния хотел "Хилтън", освен официалните лица присъстваха проектанти, строители, архитекти, одитори, медии.


« Назад към всички публикации