гр. София, бул. "Драган Цанков" 12-16,ет. 1, офис 5

 0899942434    bbars.info@gmail.com



СЕДМИ ГОДИШНИ НАГРАДИ „ ПРИНОС В ПЪТНАТА БЕЗОПАСНОСТ“ 2016г.





Сдружение "Българска браншова асоциация Пътна безопасност" (ББАПБ) обяви седмите си награди за безопасност по пътищата и раздаде 9 приза. Нейният председател д-р инж. Николай Иванов откри церемонията и посочи важността на темата. Той напомни също, че стратегията за пътна безопасност от 2011 г. следва да се актуализира. По негово мнение всички участници в движението следва да изпълнят своята част от задачата пътна безопасност. Темата започва от проектирането и одита на проектите, минава през възпитанието на децата още от детската градина, през изграждането на пътищата и тяхното поддържане, означаване с маркировки и сигнализация..

За цялостен принос в областта на пътната безопасност награда получи министърът на регионалното развитие и благоустройството - Лиляна Павлова. Връчи я Николай Иванов, председател на ББАПБ. Министър Павлова благодари за наградата, подчерта, че пътната безопасност е кауза не само на едно правителство и изрази надежда, че професионалистите в бранша ще продължат да работят по темата независимо кой ще управлява. "Важна задача остава и изграждането на тол-системата", заяви министърът. Освен, че ще е по-справедлива за ползващите републиканската пътна инфраструктура, тя ще генерира повече средства за ремонт, поддръжка и строителство на пътища, както и за мерки за пътна безопасност.



За цялостен академичен принос награда получи проф. д-р инж. Румен Миланов, член на УС на ББАПБ и преподавател в катедра "Пътища" в УАСГ. Като ръководител на работната група по наредбата за проектиране на пътища, както и за разработването на курсовете за одит той получи високата оценка от асоциацията. Наградата връчи проф. д-р инж. Иван Трифонов.



Недялко Славов, областен управител на Смолян, получи наградата за представител на държавната администрация за активната работа по инфраструктурната тема по повод пътната безопасност. Недялко Славов подписа договора за изграждане на ГКПП Рудозем - Ксанти, в неговото "портфолио" е пътят Момчиловци – Ивайловград, Средногорие – Рудозем и други. Наградата му бе връчена от Иван Иванов от ББАПБ.



Приза за местна администрация беше предназначен за кмета на Бургас Димитър Николов. Вместо него наградата получи Чанка Коралска, зам.-кмет по строителството на Бургас.





В категорията "Представител на МВР" награден беше комисар Тенчо Тенев. Плакетът му беше връчен от Георги Маринков от Асоциацията.





ББАПБ по традиции връчва награди и на изявени специалисти.
Най-добър проектант по пътна безопасност стана инж. Любен Симеонов, управител на "Пътпроект 2000".От негово име наградата получи инж. Иван Кацаров от проектантското бюро.





"Пътпроект 2000" е проектант на лот 2 на АМ "Струма", най-големият и най-сложният, който е построен в България през последните 25 години. Компанията проектира и лот 3.3 на АМ "Струма" и е автор на предварителните проучвания на лот 3.2 на "Струма". Наградата беше връчена от инж. Петко Табаков, почетен член на ББАПБ.

За 2016 г. одитори по пътна безопасност станаха инж. Ивайло Петков Табаков (за път І-I през Кресна) и инж. Георги Митов (за проектите на лотове 3.1, 3.2 и 3.3 на АМ "Струма", Пловдив – Асеновград и др., направени от "Трансконсулт БГ"). Призът им беше връчен от Росица Спасова.







В категорията "Строителен надзор" първото място получи Сдружение "София Запад 2013", в състава на което влизат "Пътконсулт 2000" ЕООД, "Рутекс" ООД, "Трансконсулт БГ" ООД, "ИРД инженеринг С.р.л.". Наградата получиха ръководителите и представителите на компаниите, съответно Свобода Николова, проф. д-р инж. Петър Стефанов, инж. Тюфекчиева.





За иновативен принос и въвеждане на добри практики, свързани с пътната безопасност, наградата взе инж. Алекси Кесяков, сектетар на Държавно - обществена консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата. Иновативните решения са свързани с новите решения за пешеходните пътеки и поставянето там на нови знаци - "Погледни наляво" и "Погледни надясно". Наградата беше връчена от инж. Иван Иванов от ББАПБ.





Осмата поред награда беше връчена на две компании - "Безопасни пътища" ЕООД и "Автомагистрали" ЕАД.







Те взеха приза за фирми, изпълнили най-добре временна организация на движението съгласно Наредба 3.Наградите бяха връчени от Николай Николов, от ББАПБ.

Последната, девета, награда взе Българският червен кръст – в категорията "Представител на неправителствена организация с обществен принос в пътната безопасност за 2016 г.". Председателят на БЧК Христо Григоров напомни мотото на всички, ангажирани с темата пътна безопасност: Да намалим жертвите от тази безмилостна война по пътищата.



БЧК получи приза заради превантивните дейности, които организира – работа с деца от първи до четвърти клас по темата, обучение на деца от всички възрасти, голяма мрежа от доброволци, които работят за превенция, а не за лечение на последиците.

По време на церемонията на връчване на наградите бяха представени два проекта, които са реализирани в детските градини "Радост" в район Изгрев, и градина 186 в район "Младост". Направеното по проектите помага на децата да се обучават как да пресичат, какво означават светлините на светофара, кой има предимство, как да се огледат наляво и надясно, какво означават знаците на регулировчиците. Пак по време на церемонията Областната дирекция на МВР – Пловдив, получи сертификат по ИСО за системата за управление на безопасността по пътищата, след като изпълни пилотен проект.

Фотограф: Мария Съботинова


« Назад към всички публикации